کورک و دمل های چرکی، از علت تا روشهای درمان
کورک یک عفونت پوستی است که از فولیکول مو یا غده چربی پوست آغاز می شود. این عفونتها که از آنها با نام آبسه پوستی نیز یاد میشود، عفونت های موضعی هستند که در عمق پوست ایجاد میشود. کورک معمولاً به شکل یک ناحیه حساس قرمز بروز میکند که با گذشت زمان سفت و محکم شده و در نهایت مرکز آن نرم و پر از عفونت میشود. این عفونت در واقع سلولهای سفید خونی است که بدن برای از بین بردن آلودگی و عفونت، آنها را با کمک جریان خون میفرستد. مجموع این سلولهای سفید خونی، باکتریها و پروتئینها چرک نامیده میشود. در نهایت چرک یک دهانه را ایجاد میکند که از طریق جراحی میتوان آن را باز کرد. این دهانه گاهی به طور خود به خود در سطح پوست باز میشود.
شما می توانید جهت انجام کلیه اقدامات جوانسازی و زیبایی ، تقویت و کاشت مو، ابرو، ریش و سبیل، لیزر موهای زائد ، تشخیص و درمان مشکلات و بیماری های پوست و مو ، تزریق ژل ، چربی و بوتاکس و ... که انجام آنها در مراکز تخصصی پوست مو مجاز است؛ به کلینیک دکتر رامین مدرسی در اصفهان مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 36703885 - 031 تماس حاصل فرمایید.
علل کورک و دمل های چرکی
- آلوده شدن پوست، بهخصوص به مواد شیمیایی (خنککنندههای مخلوط، روغنهای روان کننده و غیره) و ذرات ریز زغالسنگ، آهک، سیمان و مواد دیگر میتوانند از عوامل اولیهی ایجاد یک دمل باشند. این عامل، با تنشها و فشارهای فیزیکی وارد شده بر روی ناحیهی موردنظر پوست، ارتباط مستقیم دارد.
- عواملی چون خاراندن پوست که ممکن است به دلیل بیماریهای پوستی و یا نیش حشرات انجامشده باشد میتوانند به ایجاد کورک و یا آسیبهای ریز پوستی کمک کنند.
- عرق کردن و ترشح سبوم که به ایجاد یک دمل کمک میکند.
- حساسیت زیاد نسبت به یک عفونت استافیلوکوکوسی نیز می تواند علت کورک باشد.
بیماریهای مزمن و عودکنندهی پوستی در مناطقی که کورکهایی با پیشرفتگیهای متفاوت وجود دارند:
- عارضههای نقص ایمنی (پاسخ ایمنی موجود زنده دچار اختلال شده باشد).
- آسیبهای آنزیمی ژنتیکی (بیماریها یا آسیبهایی که به دلیل عدم وجود و یا غیرفعال بودن برخی آنزیمها ایجاد میشوند).
- بیماریهای متابولیک مانند دیابت و هیپوویتامینوز (کمبود ویتامین ناشی از عدم هماهنگی بین مصرف ویتامین و مقدار آن در بدن موجود زنده)
علائم کورک و دمل های چرکی
کورکها ممکن است در هر جایی از بدن ایجاد شوند؛ اما نواحی که معمولاً بیشتر درگیر میشوند عبارتاند از زیر بغل، رانها، باسن، صورت و گردن. علائم کورک عبارتند از برآمدگیهای قرمز و دردناک پوستی، تورم پوست در اطراف برآمدگی، بزرگ شدن برآمدگی پوستی و تجمع چرک در آن و تشکیل سر سفیدرنگ بر اثر تجمع چرک که نهایتاً چرکهای زیرپوستی از طریق آن بیرون میآیند. معمولاً بعد از بیرون ریختن چرک درون کورک، درد آن برطرف میشود.
دملهای بزرگ
دملهای بزرگ معمولاً روی شانه، گردن و ران پا ایجاد میشوند. میزان عفونی بودن دملها بیشتر از کورکها است و روند درمان آنها نیز کندتر بوده و معمولاً بعد از درمان شدن آنها، جای زخم آنها روی پوست میماند. علائم همراه با دملهای بزرگ عبارتند از تب، لرز و احساس ناخوشی کلی در بدن.
انواع کورک و دمل
- دملهای بزرگ و یا فرانکلها. آنها آبسههایی در پوست هستند که در اثر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به وجود میآیند. ممکن است این دملها چندین مجرا یا دهانه در پوست داشته باشند، همچنین ممکن است این نوع جوشها با تب و لرز همراه باشند.
- فولیکولیت. گونهای خفیفتری از جوشها محسوب میشود. این عفونت فولیکولهای مو را تحت تأثیر قرار میدهد. معمولاً در این نوع از جوشها باکتری استاف عامل ایجاد جوش میباشد. این نوع جوش بیشتر احساس خارش ایجاد میکند تا اینکه صدمهای داشته باشد. ظاهر این نوع از جوشها مشابه به آکنه میباشد.
- آکنه کیستی. نوعی آبسه است که در مجراهای مسدود شده پوست تشکیل میشود. این مجراها در اثر تجمع چربی و عفونتها مسدود میگردند. آکنه کیستیک در سالهای نوجوانی شایع است.
- هیدرآدنیت چرکی (Hidradenitis suppurativa.) یک بیماری غیرمعمول با علتی ناشناخته است که در آن آبسههای متعددی در زیر بغل، ناحیه کشاله ران یا زیر سینه تشکیل میشود. این مناطق در اثر التهاب موضعی غدد عرق، درگیر این عارضه میشوند.
- کیست پیلونیدال. یک نوع از آبسه است که در چین باسن ایجاد میشود. این عارضه اغلب پس از مسافرتهای طولانی که در آن فرد مجبور به نشستن طولانیمدت است، ایجاد میشود.
عوامل خطر کورک و دمل های چرکی
افرادی که مبتلابه دیابت و بیماریهای پوستی مانند آکنه پوستی هستند نسبت به کورک و دمل آسیبپذیر میباشند. بهعلاوه اگر شما با کسی که مبتلابه عفونت استاف باشد تماس داشته باشید یا با او زندگی کنید در معرض ابتلا به زدن کورک و دمل هستید.
زمان مراجعه به پزشک
- هنگام بروز تب
- زمانی که غدد لنفی متورم شوند.
- زمانی که پوست اطراف کورک قرمز شود یا رگههای قرمز رنگ بر روی آن ظاهر شود.
- زمانی که درد آن شدید شود.
- زمانی که کورک تخلیه نمیشود.
- زمانی که کورک دیگری در کنار کورک اصلی رشد کند.
تشخیص کورک و دمل های چرکی
پزشک میتواند با معاینهی پوست، وجود بیماری کورک و دمل را تشخیص دهد. در صورتی که ظرف مدتزمان کوتاهی، تعداد زیادی کورک پوستی داشتهاید، ممکن است پزشک انجام آزمایش خون برای بررسی ابتلا به دیابت و دیگر بیماریها که موجب عفونت مکرر میشوند را تجویز کند.
درمان کورک و دمل های چرکی
کمپرس گرم
یک پارچه تمیز گرم را هر چند ساعت یک بار حداقل به مدت 10 تا 15 دقیقه روی محل دارای کورک یا دمل بگذارید تا کمک کند کورک سریع تر رسیده شود و پارگی و تخلیه ان آسان شود. شما همچنین می توانید با آب شور گرم کمپرس را انجام دهید.
رعایت بهداشت
رعایت بهداشت باعث می شود عفونت به سایر افراد خانواده و همچنین قسمت های دیگر بدن سرایت نکند. به طور مداوم دست هایتان را با آب و صابون بشویید و همچنین اگر برای کمپرس روی کورک از حوله استفاده می کنید، مرتب آن را بشویید.
جراحی
ممکن است پزشک برای درمان کورک جراحی تجویز کند تا بتواند به تخلیه عفونت کمک کند. عفونت های عمقی که امکان تخلیه وجود ندارد می توان با گازهای استریل شده پوشانده شود تا از این طریق عفونت ها تخلیه شوند.
آنتی بیوتیک ها
از آنتی بیوتیک ها اغلب برای از بین بردن عفونت های میکروبی استفاده می شود. اگر عفونت به پوست اطراف کورک نیز سرایت کرده باشد، پزشک اغلب برای درمان آن آنتی بیوتیک تجویز می کند. با این حال، مصرف آنتی بیوتیک ها در هر وضعیتی ضروری نیست. نکته ای که باید به آن اشاره کرد این است که آنتی بیوتیک ها به سختی می توانند از دیواره خارجی آبسه چرکی عبور کنند و نمی توانند بدون انجام یک فرآیند جراحی برای تخلیه چرک، به تنهایی یک آبسه چرکی را درمان کنند.
تزریق کورتيکواستروئيد
تزریق کورتيکواستروئيد می تواند به صاف کردن محل زخم بیماری کورک کمک کند. در این روش بعد از تمیز کردن ناحیه تزریق با یک محلول ضدعفونی کننده، با استفاده از یک سوزن ظریف کورتيکواستروئید به طور مستقیم درون زخمی که بر روی پوست یا زیر پوست قرار دارد، تزریق می شود.
عوارض کورک و دمل های چرکی
جوشها معمولاً عوارض کمی دارند، به خصوص آنهایی که مکرراً ایجاد میشوند؛ اما عارضهی اصلی زخم است. یکی دیگر از عوارض جوش ایجاد کورکها و جوشهای مکرر است. برخی از افراد ممکن است به علت بیماری، دچار عود جوشهای مزمن و جدی شوند که در صورت عدم درمان مناسب میتواند منجر به زخم شود. عفونت ثانویهی ناشی از جوش نادر است؛ اما این عفونت ثانویه میتواند منجر به سپسیس (که عفونت در خون است) شود. با این حال، سپسیس یک عارضهی بسیار نادر است و میتوان با درمان مناسب از آن جلوگیری کرد.
اگر میخواهید بدون نیاز به جراحی و ایجاد برش و بخیه، لیفت پوست با هایفوتراپی در اصفهان را تجربه نمایید، میتوانید به کلینیک تخصصی و مدرن دکتر رامین مدرسی مراجعه کنید تا در این مرکز با استفاده از به روزترین دستگاهها، بهترین نتایج را شاهد باشید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شمارههای درج شده در انتهای صفحه تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان مرداویج ، چهارراه رسالت ، طبقه فوقانی پوشاک زیگ زاگ
تلفن : 36703885 - 031
نظرات کاربران درباره این مطلب :رزا محمدی [ 1403-06-01 ]
سلام سه سال گذشته چندساعت قبل ازسفر احساس برآمدگی دردناک دررناحیه کمر داشتم در سفر قرمزی ودردبیشترشدو شروع ب بیرون ریختن ترشحات کردبا دستور پزشک آنتی بیوتیک خوردم متاسفانه امسال مجدد همون مراحل اما روی استخوان ستون فقرات و فوق العاده دردناک وهنوز روی محل تورم بازنشده فقط درد وگاهی خارش لطفا راهنمایی بفرمایین
مریم عزیزی [ 1403-02-23 ]
سلام من دختر 6 ساله ای دارم روی مچ پاش ابتدا بصورت گزیدیگی پشه و بعد یک دمل چرکی بزرگ زده پدرش یکبار تخلیش کرده ولی مجددا درومده چیکار باید بکنم
نرگس محمدی [ 1402-11-01 ]
سلام من چندسالی میشه که جوش های بزرگ چرکی داخل ران میزنم زمان عادت ماهیانه و اصلاح کردن بدترمیشه آنتی بیوتیک هم خوردم همیشه تخلیه میشه ولی ماه پیش هزچی هم تخلیه شد جاش سفته و الان دوباره داره بزرگ میشه چکار کنم میترسم
اسدپور [ 1402-10-14 ]
سلاام،یک جوش عفونت نمیدونم دمل یا کورک ولی الان تقریبا یک ماهه هست و دور و برش یعنی یک قسمت از دستم رو اشغال کرده مانند حساسیت صورتی شده و کامل بدون دست زدن با حرکت دادن دستم درد میکنه
سید علی فیروزی [ 1402-09-14 ]
سلام من یه دمل چرکی روصورتم زده هرازگاهی تخلیه میشه ولی دوباره بعدازمدتی برمیگرده خواستم راهنماییم کنین ببینم چیکارکنم
مجید دهداری [ 1402-09-01 ]
خیلی مطالب اموزنده بود واگاهی خوبیداد
ابراهیم [ 1402-08-25 ]
سلام من الان ۲ ساله پایین کمرم دمل دراوردم هی خوب میشه دوباره اوت میکنه چیکار کنم
رضا [ 1402-08-16 ]
سلام. چند شب پیش تورکوع نمازحس کردم پشتم پاره شد یهو.الان دقیقا وسط پشتم دردشدیدی داره بادست که میکشم حس میکنم ورم کرده ولی چیزی پیدانیست.نمیتونم راه بدرم بدجوردرددارم چ کنم
ثنا محمدی [ 1402-07-21 ]
سلام من 19 سالمه یک دمبل چرکی توی کشاله رانم بیرون شده خیلی درد دارم حالم خیلی بده چیکار کنم
مونا [ 1402-07-14 ]
سلام خسته نباشی دخترم الان ۴۵ ساله روی باسنش کورک زده وهی خوب میشه وبعدچندوقت دوباره اوت میکنه نمیدونم چه کارکنم دخترم هم میگه روم نمیشه برم دکترلطفا راهنماییم کنیدکه کنم باتشکر
حدیثه قربان زاده [ 1402-06-19 ]
سلام دخترم درزیر فک یک توده پراز چرک دارد که بعد از دندان دردش این برآمدگی در زیر فک به وجود آمد الان سر باز کرده ولی چرک ها از سوراخ زده بیرون ولی دم سوراخ مانده وبیرون نمی ریزد لطفا راهنمایی کنید
مریم ساداتی [ 1402-06-15 ]
سلام پسرم مدتی پیش زیر گردن کورک داشت با دارو خوب شد اما اطرافش همچنان قرمز وهرز گاهی یه جوش کوچک چرکی ایجاد میشه من از پماد موپیتاپ هم استفاده میکنم
نوید مرادی [ 1402-03-21 ]
سلام پسرم 14 سال سن دارد و1سال است که از ناحیه ی انتهایی ستون فقرات، پایین کمر، یه جوش در آورده بود که زیاد جدی نگرفتیم، اما الان بزرگتر شده وعفونی، چکارش کنم
زهرابیراه [ 1402-03-02 ]
سلام وقتتون بخیرمن باردارهستم مشکل بواسیرداشتم دکتری که تحت نظرش بودم گفت بایدبواسیرم عمل کنی که برای خودم وبچه خطرناک منم هم لیزری عمل کردم تومطب خودشون ۳روزبعدعمل بالاترازعمل عفونت کردورم کردبه حدی که وسط باسنم بودنمیتونستم راه برم الان همون ورم پاره شده زخم شده زمانی که مطفوع دارم هم اززخم میادبیرون هم ازقسمت مقعدهرچی داروی چرک خشک کن هم مصرف کردم درست نشده چرک مطفوع خون اززخم میادلطفاراهنمایی ام کنین الان ۲۰روزکه این طوری
اشرف مصلحی [ 1402-01-05 ]
با سلام و تبریک سال نو و بهار قرآن هزینه بلفاروستی پلک های دو چشم و کاشت ابرو چقدر هست
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .