لک پوستی لنتیگو چیست؟
لنتیگو یک رنگدانه ی کوچک با لبه کاملاً مشخص بر روی پوست است که با پوست معمولی احاطه شده است. این بیماری یک هیپرپلازی ملانوسیت خوشخیم است که به صورت خطی پیشرفت میکند. این بدان معنی است که هیپرپلازی ملانوسیتها به لایه سلولی بالای غشای پایه اپیدرم محدود میشود که بر عکس لانه ی ملانوسیت های چند لایه ای است که در خال پوستی ( خالهای ملانوسیتی) یافت میشوند. به دلیل همین مشخصه، برای توصیف سایر ضایعات پوستی هم که به طور مشابه به صورت خطی در لایه ی سلول بازال تکثیر میشوند از صفت lentiginous استفاده میِشود.
لنتیگو، یک عارضه پوستی بی خطر است و لک ها نیز غیر سرطانی هستند. این لک ها به مرور زمان بزرگ تر می شوند، به خصوص اگر در معرض نور خورشید قرار بگیرید. در برخی افراد، این عارضه می تواند با سایر شرایط نیز مرتبط باشد. شدت این عارضه به علت ایجاد لک بستگی دارد. روش درمانی مناسب جهت رفع لنتیگو، براساس نظر پزشک انجام میشود.
علت بروز لنتیگو
مهم ترین عامل ایجاد کننده لنتیگو نور خورشید است؛ اما ممکن است در اثر عوامل ژنتیکی و یا بیماری های سیستمیک نیز ظاهر شود. عواملی همچون:
- داشتن پوست روشن و بور
- آفتاب سوختگی
- درمان با رادیوتراپی
- احتمال ابتلا به لنتیگو را افزایش می دهند.
- امکان ابتلا به این عارضه پوستی در هر سنی و با هر جنسیتی وجود دارد.
همچنین بخوانید: بهترین درمان لک صورت
علائم لنتیگو
- خال لنتیگو معمولاً در افرادی با رنگ پوست روشن گسترش می یابد؛ ولی در پوستهای تیره تر هم قابل مشاهده می باشد.
- مسطح و نواحی بیضی رنگدانه ها افزایش یافته میباشد.
- معمولاً قهوه ای مایل به زرد، قهوه ای یا سیاه میباشند.
- بر قسمتهایی از پوست شکل میگیرد که سال های زیادی در معرض آفتاب قرار گرفته مانند پشت دستها، بالای پاها، صورت ، شانه ها و بالای کمر.
انواع لنتیگو
کک و مک ساده (لنتیگو سیمپلکس)
این نوع از کک و مک ها لکههای رنگی تیرهای هستند که در پوست از طریق ژنتیک منتقل میشوند. لنتیگو یک لکه رنگ تیره با حاشیه منظم دارد. لنتیگو ممکن است در هر قسمتی از بدن ظاهر شود و اغلب بر اثر صدمات ناشی از در معرض قرار گرفتن آفتاب یا قرار گرفتن در نزدیکی اشعه ماوراء بنفش بروز میکند. انواع متعددی از لنتیگو وجود دارد؛ اما شایعترین نوع آن لنتیگو سیمپلکس نامیده میشود.
کک و مک ناشی از آفتاب سوختگی (سولار لنتیگو)
سولار لنتیگو نوعی آسیبدیدگی پوست است و به صورت لکههایی با رنگ تیرهتر از پوست، حاشیههای نامنظم و اندازه کمی بزرگتر از قطر یک مداد نمایان میشوند. این نوع از کک و مک در نواحی در معرض قرار گرفته با نور خورشید به وجود میآید و بیشتر بر روی دست ها ظاهر شده و اندازه لکه های آن از 5 میلی متر تا 2 سانتی متر است.
تشخیص لنتیگو
تشخیص لنتیگو بر عهده متخصص پوست و مو می باشد. پزشک ابتدا به بررسی لک های پوستی و یا بیوپسی می پردازد تا از عدم ابتلا به سرطان پوست نیز مطمئن شود. در این تست، ابتدا ناحیه مورد نظر بی حس می شود، سپس تکه بسیار کوچکی از لک برداشته می شود. نمونه برای بررسی سرطان و یا سایر شرایط به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد.
آیا لنتیگو خطرناک است؟
لنتیگو خطرناک نیست و باعث بروز هیچ گونه علائمی نمی شود. با این حالی برخی سرطان های پوستی وجود دارند که علائم مشابهی دارند. پزشک می تواند آنها را تشخیص دهد یا در صورت نیاز آزمایش تجویز کند.
روش های درمان لنتیگو
- لیزر درمانی
انواعی از لیزرها وجود دارند که در جهت کاهش یا رفع کامل انواع مختلف کک و مک و خالها و لکههای پوستی استفاده میشوند. ميزان ماندگاری نتایج این روش درمان لک صورت و کک و مک به نوع لیزر مورد استفاده و نوع لکههای پوستی که مورد درمان قرار گرفته است، بستگی دارد.
- لایه برداری با مواد شیمیایی
در این روش، ابتدا ماده مورد نظر با غلظت بیشتری بر روی کک و مکها مالیده میشود و سپس تمام سطح پوست با این ماده پوشانده میشود.
- استفاده از کرمهای سفید کننده
این کرم ها حاوی مادهای به نام هیدروکوئینون و یا آنتی اکسیدانهایی مثل آلفا هیدروکسی اسیدها، ویتامین C، رتینوئیدها و آزلائیک اسید میباشند. البته قبل و بعد از استفاده از این روش باید حتماً از پوست در برابر نور آفتاب محافظت شود.
پیشگیری از لنتیگو
اگرچه ابتلا به لنتیگو پیشگیری ندارد؛ ولی کسانی که در سنین پایین هستند با استفاده صحیح از ضدآفتاب، در سنین پیری تعداد ضایعات کمتری روی پوستشان تظاهر پیدا خواهد کرد.
برای کسب اطلاعات درباره عمل جراحی بوکال فت ، روی لینک کلیک کنید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان مرداویج ، چهارراه رسالت ، طبقه فوقانی پوشاک زیگ زاگ
تلفن : 36703885 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
لیزر ملاسما چه تاثیری روی این بیماری پوستی دارد؟
تاریخ انتشار : 1400-04-02تاریخ بروز رسانی : 1400-04-02 -
انواع لک صورت
تاریخ انتشار : 1399-04-08تاریخ بروز رسانی : 1399-11-11 -
راه های درمان لک بارداری
تاریخ انتشار : 1400-01-23تاریخ بروز رسانی : 1400-01-24 -
کاربرد دستگاه تیکسل برای لک صورت و جای جوش
تاریخ انتشار : 1401-12-19تاریخ بروز رسانی : 1402-01-16 -
لک صورت چگونه به وجود می آید و راههای درمان آن چیست؟
تاریخ انتشار : 1399-11-10تاریخ بروز رسانی : 1399-11-12
نظرات کاربران درباره این مطلب :طاها [ 1402-08-14 ]
سلام من روی پوستم لکه های سفید رنگی چند ماهی هست که زده و از بین نرفته و هیچ خارشی و سوزشی هم نداره بنظرتون میتونه بیماری قارچی باشه ؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .